Artykuł: <<< 2023-03-06 >>> Data publikacji: 2023-03-06 Dz.U. nr: 5692 Na farmie czy w bloku (Akademia Pedagogiki Specjalnej, Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia, Instytut Badawczy Norwegii Zachodniej, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Norweska Rada Badań, Norweska Szkoła Biznesu, Norweski Instytut Badań Powietrza, Politechnika Krakowską) Zestaw przyjmowanych pokarmów w większym stopniu uwarunkowany jest kulturowo i ekonomicznie niż ściśle biologicznie lub dietetyczne. W naszej kulturze nie jemy raczej psów, choć bywają nawet hodowane na mięso w Korei, Chinach, Wietnamie lub Nigerii i Ghanie. Problemem w Polsce bywa konina będąca przecież przysmakiem Włoch, ale też Francji, krajów Beneluksu i Japonii. Pomimo pewnych postępów w ostatnich dziesięcioleciach wciąż nie wszyscy w Polsce są w stanie przełknąć bez sprzeciwu wiele uznanych przysmaków morza: ostrygi, mule, przegrzebki, krewetki, ośmiornice, kalmary, homary. Podobnie ślimaki i żabie udka wywołują emocje. W drugą stronę - są kultury, które wykluczają ze swojej diety wołowinę lub wieprzowinę. W tym kontekście wprowadzenie do naszej diety owadów lub robaków jest więc tylko kwestią przekonania. Lub niewiedzy. Osławione już, bo dofinansowane kwotą 6,5 mln zł przez rządowe Narodowe... Całość liczy znaków: 2770 ZAMÓW PRENUMERATĘ!!! Logowanie dla subskrybentów "Dziennika Ubezpieczeniowego" Prosimy o podanie adresu e-mail, na który przesyłany jest Dziennik Ubezpieczeniowy: Na podany adres przesłany zostanie specjalny e-mail z "otwierającym" Archiwum Dziennika Ubezpieczeniowego linkiem. Uwaga! W przypadku spółek, które wykupiły otwartą subskrypcję Dziennika (rozsyłany wewnętrznie lub w intranecie), można wpisać po prostu swój adres email, np: Jan.Kowalski@TwojaFirma.pl. Profesjonalnie o ubezpieczeniach.. | | |