Dziennik Ubezpieczeniowy

Dziennik Ubezpieczeniowy >> Szukaj 

 

Archiwum :: O Dzienniku :: Prenumerata 

 Szukaj

 

 

Artykuł: <<< 2009-10-27 >>>

 

Emerytury

 

Nawigacja

2009-10-28  

|<<

   

 >>|

2009-10-27  

|<< 

<<<

>>>

 >>|

2009-10-26  

|<<

     

 

Data publikacji: 2009-10-27

Dz.U. nr: 2356

Niższa składka do OFE

(FOR, IGTE, MSPiPS)

+ MPiPS rozważa obniżenie składki odprowadzanej do OFE

+ Rozwiązanie takie doraźnie wsparłoby budżet

 

Jolanta Fedak, minister pracy, przyznała wczoraj, że pod rozwagę można wziąć obniżenie składki przekazywanej obecnie do funduszy emerytalnych. Obecnie z ponad 19,52% do OFE trafia 7,3%. Stwierdziła, że zamierza się wzorować na modelu szwedzkim, w którym zdecydowano, że tylko ok. 2% składki powinno być aktywnie inwestowane.

MPiPS chce się wzorować na modelu szwedzkim, gdzie tylko ok. 2% składki jest aktywnie inwestowane.

Prof. Marek Góra, współtwórca reformy emerytalnej, twierdzi, że polski system emerytalny działa dobrze i nie są mu potrzebne takie rewolucje. Ewa Lewicka, szefowa IGTE, przyznała, że według jej informacji w resorcie nie toczą się żadne prace nad obniżeniem składki. Rzeczpospolita wskazuje tymczasem, że już jakiś czas temu, minister finansów konsultował w rządzie obniżenie składki odprowadzanej do OFE. Jeden z polityków twierdzi, że ostatnio brano pod uwagę również zawieszenie płacenia składek.

Eksperci podkreślają, że zmniejszenie składki oznaczałoby zwiększenie środków w budżecie państwa. Wzrosłyby jednak jego zobowiązania w przyszłości. Dodatkowo, jak podkreśla Wiktor Wojciechowski z Fundacji Obywatelskiego Rozwoju, proponowane rozwiązanie może obniżyć przyszłe świadczenia emerytalne nawet o jedną czwartą. (MaK)

Za:

Rzeczpospolita, nr 252 (2009-10-27), str. B2, k.o., ola, Składka odprowadzana do OFE może być niższa?

Inne: Parkiet, Gazeta Wyborcza

 

Zobacz firmy: FOR, IGTE, MSPiPS

 

Komentuj Prześlij  Drukuj

Artykuł: <<< 2009-10-27 >>>

 

 

 

Profesjonalnie o ubezpieczeniach..

Miesięcznik Ubezpieczeniowy

 

 
 Strona przygotowana przez Ogma Sp. z o.o.